Plantacja, palarnia kawy, sklep i nasz ekspres – długa droga ziaren kawy

Powstawanie kawy jaką znamy z życia codziennego jest bardzo długim i żmudnym procesem, na który składa się praca ogromnej liczby osób. Ziarna przebywają w wielu miejscach zanim trafią w nasze ręce, jednak to etap ich obecności w palarniach kawy uznaje się za ten najważniejszy. Jak wygląda ich obróbka krop po kroku i etap po etapie?

Jak rośnie kawowiec?

Powiedzieć, że powstawanie kawy to wieloetapowy proces, to jak nic nie powiedzieć. Zanim ziarna uzyskają znany nam kolor i zapach, dzieje się z nimi wiele, po czym zajmuje się nimi palarnia kawy. Kawowiec posiada wiele odmian, jednak tylko z dwóch można uzyskać kawę – to arabica i robusta. Najlepiej rosną one w równikowej strefie, natomiast mogą występować też w bardziej zróżnicowanych warunkach. W wielu krajach, mamy do czynienia z produkcją dobrej kawy.

Kawowiec przede wszystkim lubi wilgotne powietrze i wysoką temperaturę. Tropikalne warunki i górzyste tereny, nawet do dwóch tysięcy metrów, są najlepszym środowiskiem wzrostowym dla arabici. Robusta lubuje się w jeszcze wyższej temperaturze, jednak lepiej rośnie na terenach równinnych. Dodatkowo, jest ona doskonale przystosowana do walki z chorobami i szkodnikami. Są to odmiany, które występują głównie w Etiopii, Brazylii, Wietnamie, Peru, Indiach i na Madagaskarze.

Najpierw zbiory, później obróbka

Każdy powinien być świadomy, że ziarna obecne w naszych dystrybutorach kawy, muszą najpierw zostać zebrane na plantacjach. Są one wyłuskiwane z kawowca, kiedy ten już jest należycie dojrzały. To proces bardzo nierówny, zatem często stosuje się tutaj zbiory ręczne. Maszynowe zbiory są wykorzystywane raczej przez spore plantacje, aby proces ten mógł być nieco przyspieszony. Kolejno, ziarna są wyłuskiwane z owoców za pomocą jedną dwóch dostępnych metod, suchą lub mokrą.

Mokra metoda odbywa się przy użyciu wody, która ma usunąć miąższ i skórkę, aby uzyskać oczyszczone ziarna i wysuszyć je odpowiednio na słońcu. W suchej metodzie dochodzi do maszynowego usunięcia skórki i miąższu. Co ważne, w tych dwóch sposobach konieczna jest dokładna selekcja i sprawdzenie jakości. Bez tego, ziarna nie mogą zostać przewiezione do palarni kawy.

Palarnia kawy, czyli najważniejszy etap powstawania kawy

Jak wiadomo, ziarna kawy mają ciemny kolor, a to właśnie sprawia, że uzyskuje się z nich esencjonalny palony smak i aromat. Uznaje się, że najlepszy napój uzyskuje się ze świeżo palonych ziaren. Stąd palarnie kawy często działają już na terenie tych krajów, w których docelowo ziarna mają być sprzedawane.

W palarniach znajdują się profesjonalne piece, którymi zarządzają wyszkoleni do tego roasterzy. To oni za pomocą odpowiednich ustawień i parametrów sprawiają, że uzyskiwane zostają odmienne gatunki kawy. W palarniach kawy uzyskuje się przeróżne wersje kawy, które mogą być przeznaczone do parzenia znanych nam kawowych napojów.